16 Kasım 2013 Cumartesi

Janty'den sürpriz yumurta: "MİD"


Janty'i nasıl bilirsiniz? Ego tip pillerin, 510 tip pillerin mucidi biliriz. Bu nedenle markaya saygımız sonsuz. Ancak bu incelememizin konusu bana göre Janty'nin sürpriz yumurtası "MİD"...
Janty firması marka olarak ülkemizde çok bilinmeyen ancak buhar cihazları tarihçesinin vazgeçilmez markalarından bir tanesidir. Çok kez tekrarladığım üzere buhar cihazlarıyla ilgili en büyük devrim olarak düşündüğüm Ego-T modelinin öncüsü olan Ego tip pillerin mucidi Janty'dir. Yeri gelmişken Ego-T modelinin mucidi ise Ovale firmasıdır.

Gelelim Janty Mid modeline. Janty firmasının farklı bir tarzı olduğunu internet sitesine girdiğinizde görmeniz mümkün. Genel anlamda tüm modelleri Ego ve 510 tip cihazların kendileri veya geliştirilmiş modellerinden oluşuyor.

Janty Mid modeli Janty'nin ilk mod tarzı, gelişmiş özelliklere sahip cihaz denemesi . Janty Ar-Ge'sinin bu cihazı vücuda getirirken çok kafa patlattığı kesin. Cihaz gelişmiş özelliklere sahip bir devreye, üzerine cihazın hemen her özelliğinin görülebileceği, değişiklik yapılabileceği bir yazılıma sahip. Yani Evic'le birlikte piyasayı sallayan cihazların yazılımla gelmesi, bilgisayar üzerinden cihazın bazı özelliklerin görülmesi, değiştirilmesi, güncellenmesi imkanı Janty Mid yazılımıyla bir adım öteye gitmiş durumda.

Peki bu güçlü ve gelişmiş devreye rağmen Janty Mid neden 1300 mah uzun pilleri veya lavatube modelinin ince halini andıran kesinlikle çirkin bir görüntüye sahip? Ben bunu Janty'nin Ego tip üzerinde yükselen modellerini düşünerek bilinçli almış olduğu bir karar olduğunu düşünüyorum. Mesaj bana göre net: "Evet Mid gelişmiş bir cihaz ama Ego tip pillerin, setlerin daha gelişmişi olarak düşünün, Ego tip modelleri de yabana atmayın"

Gelelim cihaza,

MİD iki farklı şekilde piyasaya sürülmüş durumda.

1-Sadece cihaz ve usb kablo (Sunum kutusu var) 61,95 euro*

2-Cihaz, usb kablo, 2 adet İmr pil ve yine Mid için tasarlanan özel cartomizer (Sunum kutusu var) 75,90 euro*

*Güncel üretici fiyatlarıdır

Öncelikli olarak cihaz üreticisinin sunumuyla ilgili bazı görseller aşağıdadır,










Janty Mid cihazı 2 parçadan oluşuyor, gövde ve kapak. Gövde metal ancak elinizde tuttuğunuzda veya ilk gördüğünüzde plastik hissi uyandırıyor. Gövdenin üzerinde logo, model ismi vs. yok. Sadece alt kapakta Janty logosu mevcut. 


Janty Mid'in cihaz içerisinde bulunan gelişmiş devreye rağmen cihaz hareketlerini kontrol edebileceğiniz bir ekrana sahip değil. Ego tip pillerde olduğu gibi cihaza yerleştirilen bir pencere ve bu pencereyi renklerinden led ışıklarıyla cihaz meramını size anlatıyor. Yine hiçbir cihazda olmayan Joystick ateşleme düğmesi aşağı-yukarı, sağa-sola doğru oynatılarak ayarlar yapılabiliyor. 


Örneğin Joystick'i 5 kez sola doğru hareket ettirdiğinizde cihaz kapanıyor, aynı işlemi yaparak cihazı açabiliyorsunuz.

Janty tek ve çift pille çalışıyor. Pillerin cinsi çift pilde 16340- tek pilde 16650. Ancak her 16340 pille uyumlu değil, MİD, AW, Efest gibi İmr pillerin kullanılması önemle tavsiye edilir. Örneğin ben İMR olmayan JLB marka bir 16340 pille deneme yaptığımda cihazı ancak kapak tam kapanmadan çalıştırabildim. Yine üreticinin Provape firmasının yaptığı  gibi "MİD veya AW" marka pil kullanılmaması halinde hiçbir sorumluluk kabul etmeyeceğini belirtmesini gözardı etmemek gerektiğini düşünüyorum. Ben zaten mevcut olan Efest 16340 pillerimi kullandım, ancak MİD markalı 16340 pilleri de edindim. Yeni yeni  duyulan pil modeli olan 16650 model pilde cihazı deneyemedim. Bu pili ilk kez Joyetech Emode modelinde görmüştüm. Kullanılan marka ise Sanyo'ydu. Bu da ek bir bilgi olarak aklınızda bulunsun. 



Unutmadan şahsi fikrim Janty MİD modelinin çift pil modunda çok daha iyi performans göstereceğidir. Ancak üreticinin 16340 pili tercih etmesi bu pillerin düşük kapasitesi (550-600 mah) nedeniyle kullanıcının şikayetine neden olabileceğini düşünüyorum.

Devam edelim, 

Bir çok modda ortaya çıkan alt kapak sert yay problemi bu cihazda mevcut değil. Alt kapak yayı esnek ve tutarlı, pilin alt kısmının sert yayların kullanılmasıyla oluşacak deformasyondan etkilenmemesi açısından önemli gördüğüm bir özellik.. 




Janty Mid konnektör kısmı tam olarak 510 uyumlu, ancak tam olarak EGO uyumlu  değil. Örneğin cihazda Ego başlıklı İclear 16, Kangertech T2, Janty Puromizer gibi  clearomizerleri sorunsuz kullanabilirken, Evod, MT3 gibi yine Ego başlıklı cihazları kullanamıyorsunuz.



Bu noktada Janty üreticilerinin maalesef markaya bağımlılık adına kendi özel cartomizerine göre oluşturdukları konnektör şeklinin 510 başlıklı cihazlar kullanıldığında saçma sapan bir görüntü oluşturabileceği gerçeğini gözardı etmeleri bana göre hoş bir tavır değil.



Ancak demokrasilerde çare tükenmiyor. Janty üreticilerinin hangi ruh haliyle es geçtikleri belli olmayan o ufak dokunuşu ESF forumdan "cmsx" nickli arkadaşımız yaptı ve sadece bir gün içinde tasarlayıp ürettiği MİD konnektör halkasıyla cihazın görünümünü artı yönde değiştirdi.

MİD CİHAZ, cmsx MİD halka, Ego adaptörü ve Evod





Devam edelim,

Cihaz usb kablosuyla bilgisayara bağlanıyor. Ancak öncesinde www.midseries.com sitesinden cihaza özel yazılımı indirmeni gerekli. Cihaz programın yüklenmesinden sonra bilgisayara bağlandığında saniyeler içinde bilgileri özel yazılım ekranına düşüyor.




Janty Mid özel yazılımı cihazın değiştirilebilir, güncellenebilir, kontrol edilebilir yapısını kullanıcının ellerine bırakıyor. Yazılım karmaşık olmayan bir yapıya sahip. Uyarılar ve açıklamalar dikkatle takip edildiğinde kolaylıkla her türlü işlem yapılabiliyor, yazılımla ilgili özet açıklamalar aşağıda,


Yazılım, Settings ekranından dil ve sıcaklık ölçüm birimini seçmenize olanak sağlıyor. Türkçe dil desteği maalesef yok.

Yazılım, Device ekranından solda cihazınıza ait bilgileri, sağda ise istatistikler, lisans işlemleri, güncelleme vb. özellikleri yapmanıza olanak sağlıyor. 

Cihaz devresi modüllere ayrılmış durumda, bu modüllere sahip olunması durumuna göre cihazın özellikleri artıyor. Şu an tüm modülleri barındıran  "Platin" paket 12,48 dolar. 

Lisans işlemi üreticinin sitesinde yapılıyor, ödemeyi yaptıktan sonra gelen onay mailindede "license"  linkine tıklandığında "lic" uzantılı bir dosya iniyor bilgisayarınıza.


Tekrar yazılımın Device ekranına dönüp, sağ kısımda bulunan özelliklerde License Manager'i seçiyoruz. Çıkan ekranın en altında bulunan "add license" butonuna basıp çıkan ekrandan biraz önce bilgisayarımıza indirdiğimiz "lic" uzantılı dosyayı bulup seçiyoruz. Cihaz bu işlemden sonra almış olduğunuz pakete göre özelliklerini demo moddan lisanslı moda geçirmiş oluyor. *Demo mod 500 puf'la sınırlı. 


Lisanslama ile ne elde ediliyor, cihaz yükseltme modülleri olmaksızın da belli güce ve tutarlılığa sahip bir cihaz. Ancak özellikle anlık volt ayarlama, 8 V-25 W gibi limitleri görmek, kullanabilmek için bu modüller gerekli.

Yazılımın güncellemesi ise yine Device ekranı, sağ kısım Uptade özelliğinden yapılıyor. Uptade özelliğine girince karşınıza gelen ekranın en sonunda bulunan uptade butonunu tıkladığınızda güncellenme başlıyor. Güncellemenin devamı için,

1-Joystick ateşleme butonuna basın

2-Pembe-beyaz uyarı ışığını görün, joystick'i sağa doğru çekin. 

3-Usb kablosu takılı halde, cihazın pillerini çıkarın ve geri takın.

4-Güncelleme tamamlanmış olacaktır.



Yazılım, Profile ekranı kendinize has kullanım profili oluşturmanıza bu profilleri R1-R2-L1-L2 şeklinde ayırmanızı ve tanımlamanızı sağlıyor.


Yazılım, Monitoring ekranı cihazın kokpiti gibi. Cihazınız usb kabloyla bağlıyken cihaza ve içim şeklinize ait hemen tüm bilgileri eş zamanlı olarak görebiliyorsunuz. 


Sonuç olarak,

Janty MİD cihazı bir haftaya yakın yoğun kullanım esnasında 2 kez aşırı ısı (kırmızı led) uyarısı vermesi dışında tutarlı bir performans sergiledi. Özellikle anlık volt yükseltip, alçaltma özelliği enfes. Diğer çift pilli cihazlarda olduğu üzere (V-Max, Buzz Pro) Janty Mid'de güç konusunda canavarlaşabiliyor. 8V, 25W gibi üst limit değerler kullanan olur mu bilmem ancak, bana göre fantezi değerler. Kaldı ki cihazın bu güçlere ulaşması bir yana, o güçlerde tutarlılık gösterebileceğine inanmıyorum.

Cihazın hangi atomizeri takarsanız takın kendini o atomizerin ohm değerine göre otomatik ayarlaması kullanım keyfini artıran bir özellik. 1,5 ohm altında kullanmadım. Ancak ESF forumdan bazı arkadaşlarımızın 0,9 ohm denemelerinin başarısızlıkla sonuçlandığını okumuştum.

Mid çirkin bir cihaz, evet, ancak bir o kadarda keyifli bir cihaz. Kullanımım esnasında ciddi olarak beğendiğim cihazlar arasına girdi. Yenilikçi oluşu, tutarlı oluşu, farklı oluşu bunun en önemli sebeplerinden. Çift pil en azından 18350 olabilir miydi, kesinlikle olurdu. Ancak bu da cihazın Lavatube görüntüsünü almasına yol açardı ki bu durum Janty'nin işine pek gelmezdi. 550x2: 1100 mah güçle keyfin en güzel anlarında kesilmesi, bununla karşılaşmamak adına yedek pil taşınması gibi dezavantajlara sahip olsa da bu durum bile cihazın yeteneklerinin komple düşünülmesi halinde affedilebilir bir eksiklik olarak düşünülebiliyor.

Aşağıda Janty MİD özellikler tablosu ve bazı görselleri bulabilirsiniz, umarım Janty Mid kullanıcıları için faydalı, edinmek isteyenler için açıklayıcı bir paylaşım olmuştur.








Hiç yorum yok: