18 Ocak 2014 Cumartesi

Assessment of e-cigarette safety

Geleneksel Sigara Referans Alınarak, elektronik sigara Aerosolü ve Sigara Dumanının Kimyasal Bileşimin elektronik sigara Güvenliği Açısından Değerlendirilmesi




Başlamadan önce: 

Aerosol: Aerosol, bir katının veya bir sıvının gaz ortamı içerisinde dağılmasıdır. elektronik sigara buharı içindeki tüm maddeler ile beraber bir aerosoldur.
Sigara referansı (Geleneksel Sigara): Analog sigara
Konsantraston: Bir çözeltideki çözünmüş madde miktarı, yoğunluğu.

Aerosol Sertliği: 14; 18 mg/ml Aroma: Mild Black; Volish Platinum.

Profesör A. Sobczak, MD, Ph.D. başkanlığında İşçi Tıp ve Çevre Sağlığı Enstitüsü tarafından yürütülen araştırma CHIC sp. z o.o. S.K.A.. tarafından yaptırıldı.
Tam raporunu aşağıdaki dosyada bulabilirsiniz:
http://www.esmokinginstitute.com/sit..._03.%20doc.pdf

2 Adet Volish Crystal marka Elektronik sigarayla(Red kiwi benzeri bir set) Mild Black (14 mg/ml yoğunluğunda) ve Volish Platinum High (18 mg/ml yoğunluğunda) likitleri kullanarak oluşturulan iki aerosol 3R4F kodlu sigara tarafından üretilen sigara dumanı referans alınarak incelenmiştir.
Sonuçlarda elektronik sigara aerosolü ile geleneksel sigara dumanı beraber incelendi.
Mild Black (14 mg/ml) yoğunluğunda ve Lolish Platinium High (18 mg/ml yoğunlukta) likitleri buharlaştırıldıktan sonra yapılan aerosol çalışmaları, elektronik sigara ile akciğerlere aerosollerin herhangi bir zararlı madde içermediğini ( ya da konsantrasyonu, bu yöntem ile algılama eşiğinin altında olduğunu) göstermektedir. Örnek maddeler: benzen, tolüen, stiren, klorobenzen, m-, p-, o-ksilen, 1,3-diklorobenzen, 1,4-diklorobenzen, 1,2-diklorobenzen, naftalen, 2,5-Dimethylbenzaldehyde, butanal, hekzanal, o-metilbenzaldehit, p-metil-benzaldehit, valerik aldehid, krotonaldehid, propiyonaldehit ve etilen glikol.
1A 1B ve 2 grafiğinde elektronik sigara aerosolu ve referans sigara dumanı içerisindeki karbonil bileşiklerin (ketonlar, aldehidler) konsantrasyonu gösteriliyor. Grafikte, sigara dumanı karbonil bileşiklerinin konsantrasyonu kırmızı ton ile elektronik sigara aerosolleri için karbonik bileşiklerin konsantrasyonu yeşil ve mavi ile işağretlendi. Çoğu durumda, elektronik sigaradaki karbonil bileşiklerin konsantrasyonu, referans sigaraya göre daha düşük olduğu gözlemlenmiştir.

e-sigara aerosolü ve geleneksel sigara dumanı izovalerik aldehit, akrolein ve aseton konsantrasyonu.
(Tablo 1A)

elektronik sigara aerosolü ve geleneksel sigara dumanı asetaldehit konsantrasyonu.
(Tablo 1B)

Tablo 2'de Benzaldehit (benzoik aldehit) ve p-metil-benzaldehit maddelerinin konsantrasyonu elektronik sigara aerosolünde referans sigaraya oranla daha yüksek çıkmıştır. Bununla birlikte, bu bileşiklerin oluşma nedenleri likitdeki aromalardır ve bugüne kadar harhangi bir olumsuz etkisi hakkında ya da solunum yolu aracılığıyla maruz kalınmasında, herhangi önemli bir sağlık tehlikesi oluşturduğuna dair bir rapor yoktur.


elektronik sigara aerosolü ve geleneksel sigara dumanındaki formaldehit, benzaldehid ve p-metilbenzaldehid konsantrasyonu.
(Tablo 2)

Elektronik sigara ile geleneksel refans sigaranın aerosol/duman nikotin konsantrasyon farkları Tablo 3'de gösterilmektedir. elektronik sigara kullanıcısının akciğerlerine giren nikotin miktarı, referans sigara ile karşılaştırıldığında beş kat daha azdır.

elektronik sigara aerosolü ve geleneksel sigara dumanı nikotin konsantrasyonu.
(3. Tablo)

Özetlemek gerekirse, toksik bileşiklerin miktarı: elektronik sigarada referans sigaraya oranla ortalama formaldehit 7 kat daha az, asetaldehit 1144 kat daha az, aseton/akrolein ise 44 kat daha azdır. Referans sigaraya oranla nikotinin akciğerlere giriş miktarı elektronik sigarada 5 kat daha azdır. Bunun dışında elektronik sigara şu maddeler gibi herhangi bir zararlı madde içermez (Ya da bu maddelerin konsantrasyonui bu yöntem için algılama eşiğinin altındadır.): Benzen, tolüen, stiren, klorobenzen, m-, p-, o-ksilen, 1,3-diklorobenzen, 1,4-diklorobenzen, 1,2-diklorobenzen, naftalen, 2,5-Dimethylbenzaldehyde, butanal, hekzanal, o-metilbenzaldehit, p-metil-benzaldehit, valerik aldehid, krotonaldehid, propiyonaldehit ve etilen glikol.

Bulunan sonuçlar elektronik sigara kullanıcıları için toksik maddelere maruz kalma riski, geleneksel sigara kullanan kullanıcılara göre daha az olduğunu göstermektedir.
Test edilen ürünlerdeki toksik bileşilerin konsantrasyonunun sigaraya göre büyük ölçüde daha düşük (ya da yok) olduğu analizine göre aktif sigara içenler için bu ürünler tavsiye edilebilir. Aşağıda bazı kimyasalların kısa bir toksikoloji raporu vardır.

Araştırma örneğinde (toksikoloji raporunda) sadece tarif edilen bileşiklerin düşük konsantrasyonlarda uzun süre maruz kalma ile oluşan karakteristik bazı semptomları belirtilmiştir.

Formaldehit

Formaldehit muhtemel (olası) bir kansorejen bileşiktir ve belgelenmiş allerjik etkileri bulunmaktadır ve bir tahriş edicidir. Bu belgeler ışığında bu madde yüksek bir risk ile alerjiye neden olmaktadır. Formaldehit buharı gözlerin yaşarmasına ve konjoktiva (göz kapaklarının iç yüzeyi ile skleranın bir kısmını örten ince zar) yanığına, boğazda gıdıklanma hissine, gırtlakta tahrişe ve nefes darlığına sebep olur. Bu nedenlerle gırtlak şişmesine (ana belirtisi kuru öksürük) de neden olabilir.
Formaldehit buharının 2-3 mg/m3 'e yakın konsantrasyonlarında konjonktiva konjoktiva (göz kapaklarının iç yüzeyi ile skleranın bir kısmını örten ince zar) ve üst solunum yollarında tahriş oluşabilir.
Formaldehit ile toksik madde alındığında genel semptomlar şunlardır:
Albüminüri (İdrarda protein bulunması. Protein bulunduğu için böbrek bozukluğunun ilk belirtileri olarak kabul edilir), kansızlık, bilinç bulanıklığı. Uzun süreli maruz kalma sonucu ciltte aşırı hassaslık, alerjik reoksiyon (akne), uzun süreli konjonjtiva yanıkları ve akciğerin hava alma yeteneğinin düşmesine yol açan solunum yollarında uzun süreli iltihap.

Asetaldehit

Bu maddeye maruz kalma ciddi derecede zararlıdır ve tahrişe yol açar.
Yuksak konsantrasyona maruz kalma sonucunda merkezi sinir sisteminde narkotik etki yaratır, buharı konkonktiva'da ağrı ve kızarıklık, boğazda öksürük ve yanma hissine neden olur. Bu bileşik insanlar ve hayvanlarda gözlerin ve üst solunum yollarının tahriş olmasına neden olarak şiddetli bir toksik etki gösterir. Bu nedenle bronşlarda daralma ve nefes darlığına veya akciğerlerde şişkinliğe neden olabilir. Daha sonra baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve daha yüksek konsantrasyonlarda maruz kalındığında uyuşukluk ve komaya neden olur. Uzun süreli maruz kalma sırasında, uzun vade üst solunum yolu ve ağız iltihabı belirtileri arasında olabilir.

Akrolein

Bu madde çok yüksek toksiktir. Tahriş edici buhar miktarı 1 mg/30'dan daha düşüktür. Göz yaşarmasına, göz ağrısına, konjoktiva'da kızarıklığa, boğaz ağrısına, burun yanma ve güç soluk alma hissine neden olur. Şiddetli maruziyetde gırtlak şişmesi ile beraber solunum güçlüğüne ve ses yitimine neden olur. Daha düşük konsantrasyonlarda, hızla bronşlar iltihaplanır ve/veya akciğer şişkinliğine neden olur. Tekrarlanan maruz kalma sonucunda alerji, uzun süreli bronş iltihabı ve deri tahrişine neden olabilir.

Propilen Gilikol

Propilen gilikol hızlı bir şekilde sindirim sistemi tarafından absorbe edilir(emilir). Aerosol formda solunması durumunda ise yavaça emilimi gerçekleşir. İnsan vücudunda, propilen glikol, laktik asit haline ve daha sonra piruvik asit haline biyolojik dönüşür. Propilen gilikol merkezi sinir sistemi depresyonuna ve asidoza (Asidoz; Kanda asit maddelerin fazlalığından ileri gelen ağır bir hastalıktır. Komayla sonuçlanabilir) sebep olabilir. Çok yüksek dozlarda kalp aritmi ve taşikardi gibi kan elemanlarında değişikliklere sebebiyet verir. Etilen glikol aksine, teratojenik bu özellikler sergilemez. Propilen glikol düşük toksik bir bileştir. Yetişkin bir erkek için öldürücü doz vücut ağırlığı kilogramı başına 20 gram olduğu tahmin edilmektedir.

Nikotin

Nikotin, renksiz, kokusuz ve yağlı bir sıvıdır. Nikotin tütün yapraklarından alkalin ortam içinda buharla damıtma yoluyla eterin ile özü çıkarılırak elde edilir. Nikotin en çok tütün ürünleri imalatında ve sigarayı bırakma ürünlerin imalatında kullanılır. Nikotin bağımlığının temelinde tütün alkoloidi vardır. Nikotin kolayca solunum yolu, sindirim yolu ve deri tarafından absorbe edilebilir(emilebilir). Nikotin küçük dozlarda daha şiddetli zehirlenme yaratabilir. Belirtileri arasında nefes ektitasyonu, bulantı, kusma ve baş dönmesi, yüksek kan basıncıi taşikardi, terleme ve aşırı tükürük sagılanması vardır. Nikotine yüksek dozda maruz kalma durumunda, ağız, boğaz ve mide yanması, yorgunluk, şuur kaybı, kalp aritmi, solunum veriminin düşmesi, motor koordinasyonda bozukluk ve koma. Bu noktada 5 dakika ile 4 saat içerisinde ölüm olasıdır. Uzun vadeli nikotin zehirlenmesi dolaşım sistemi bozukluklarına neden olur. Vasküler değişiklikler anjina pektoris (Genellikle anjina olarak bilinen anjina pektoris, koroner kaslarda iskemi kaynaklı şiddetli göğüs ağrısıyla karakterize ve sonuç olarak koroner arterlerin şiddetli kasılmasıyla oluşan bir durumdur) ve kardiyak arrest ( kalbin pompalama işlevinin durması veya bitmesidir) sebep olabilir. Ayrıca: bellek bozukluğu, zihinsel süreç ve koordinasyonun yavaşlaması, az enerji ve genel bitkinlik durumu ve sindirim yolu sorunlarının da sebebi olabilir. Nikotin fiziksel ve zihinsel sorunlara yol açar. Nikotin hayvanlar için son derece zehirlidir . Tüketim sonrası, DL50 değeri vücut kütlesinin 3,34 ÷ 188 mg / kg arasındadır.

Referanslar:

"Toksykologia współczesna" pod red. W. Seńczuka , PZWL, Warszawa, 2006;
Baza wiedzy o zagrożeniach chemicznych i pyłowych, CIOP (Portal wiedzy o BHP - Centralny Instytut Ochrony Pracy - Pa?stwowy Instytut Badawczy).
Karty charakterystyk substancji niebezpiecznych SIGMA-ALDRICH 2004-2007.
Rydzyński K, Stępnik M.: „Rodzaje efektów szkodliwych i ich mechanizmy”; „Higiena Pracy” pod red. J.A. Indulskiego, Tom 1, Łódź
A. Starek: „Acetaldehyd – dokumentacja”; Podstawy i metody Oceny Środowiska Pracy;
nr 4(34); 2002
Karty charakterystyki substancji niebezpiecznych (CIOP)
Szymańska J.A., Frydrych B., Bruchajzer E.: „Nikotyna. Dokumentacja dopuszczalnych wielkości narażenia zawodowego”; Podstawy i Metody Oceny Środowiska Pracy; nr 2(52); 2007

Hiç yorum yok: