18 Ocak 2014 Cumartesi

Likit ile İntihar Denemeleri

Bazı kişilerin hoşuna gitmese de, bugünkü makalenin konusu genelde toplumda tabu olan bir konudur: Kendi hayatını sonlandırmayı amaçlamak!
İntihar eden insanlar hep olmuştur. Plutarch da örneğin en ünlü intiharlarından birini okuyabiliriz: Kendisini zehirli yılanlara ısırtıran Kleopatra. Ama birçok intihar vakası örneği daha vardır. Buna örnek olarak Ernest Hemingway (kendine ateş ederek), Karen Carpenter (anoreksi), Jim Morrison (uyuşturucu), Jennifer Nitsch (pencereden atlayarak), Hannelore Kohl (ilaçlarla), Sid Vicious (aşırı doz Heroin).

Avrupa parlamentosu ve özellikle AB Konseyi ve AB Komisyonu esigara likitlerinde bulunan nikotin konsantrasyonunun bilinçsiz yada bilinçli olarak ölümcül zehirlemelere yol açacağından endişelenmektedir ve bunu önleyecek düzenlemeleri yeni tütün ilkelerine eklemeyi düşünüyor:

Her 1ml likit başına maksimum nikotin konsantrasyonu 20mg.
Yeniden doldurulabilir şişelerde maksimum 10ml kapasite.
Tek kullanımlık esigara ve doldurulabilir tanklar ve de 2ml lik kapasiteli tek kullanımlık kartuşlar.
Doldurulabilir tanklar sızdırmayı önleyici bir mekanizmasına sahip olmalıdır – Teknik ayrıntılar Komisyon tarafından belirlenecektir.

Burada AB Konseyi ve komisyonu esigara likitleri ile kaynaklanan bilinçsiz nikotin zehirlenme vakalarının düşük sayıda (ve her zaman zararsız geçtiğini) oluşunu vede nikotinin gerçek zehirleme etkisi ile ilgili güncel bilgileri yok saymaktadır.

Gerçekler
1 Mayıs 2013 tarihinde “Clinical Toxicology” uzman dergisi nikotin içerikli esigara likitleri ile denenen 3 intihar girişimini yayınladı:
1. Vakada 36 yaşında bir kadından bahsediliyor, yazı yayınlanırken psikiyatri koğuşundaydı. İlgili kadın intihar denemesinde 20ml “18mg/ml Likit” içmiştir – böylece 360mg nikotin içmiştir. 10 dakika sonrasında acil zehirlenme hattı bilgilendirildi ve kadın acil servise getirildi.
Şaşırtıcı olan: Kadında herhangi bir zehirlenme durumu gözlenmemiştir. Kadına aktif karbon verildikten sonra acil servisten taburcu edildi. Kadına ya acil serviste bu maddenin muhtemelen güçlü olmadığından dolayı hiç bir zehirlenme belirtisi olmadığı söylendi ya da kendiliğinden bu fikire kapılmıştır...
1. vakadaki aynı kadın 50ml “30mg/ml likit” ile yaklaşık 1500mg nikotin içip tekrar intihar etmeyi denedikten sonra yeniden acil servise getirilmiştir.
Bu çok yüksek dozda kadında bu semptomlar gözlenmiştir:
Karın ağrısı, bulantı ve bol kusma.
Tedavisi: Aktif karbon verilmiş ve 6 saat gözlem altında tutulmuştur.
13 yaşında bir çocuk intihar denemesinde 3ml esigara likiti içmiştir. İçtikten15 dakika sonrasında bu semptomlar ortaya çıkmıştır: Bulantı ve titreme.
Tedavisi: Çocuğa aktif karbon verildi ve bir saat sonra semptomlar zayıfladı.

3 vaka... Bir vakada 1500mg lik bir doz ve yıllardan beri ölümcül doz olarak bilinen 30-60mg dan yaklaşık 50 kat fazlasını almıştır. Ve ortaya çıkan tek semptomlar bulantı, kusma ve karın ağrısıdır.

Nikotinin zehirleme derecesi
Bilimadamları ve doktorların bu değerlerin doğru olamayacağını uzun zamandır bilmesine rağmen, yıllardır nikotinin ölümcül dozu 30-60mg arası olarak belirtilmektedir. Belgelenen birçok bilinçli yada bilinçiz aşırı doz nikotin alım vakaları senelerdir bu sınırların doğru olamayacağını göstermektedir.
Graz şehrindeki Karl-Fransens Üniversitesinden Prof. Dr. Mayer von der Karl bu değerlerin nereden geldiğini araştırıp aydınlatmıştır ve 2013 Ağustos ayında bu araştırmanın bulgularını “Archives of Toxicology” dergisinde yayınladı:
Nikotinin ölümcül dozacı – 150 senelik yanılgı
150 sene öncesinde bir bilim adamının hata yapmasından dolayı, nesiller sonrası bilim adamları da bu hatalı kaynağı kullanmışlardır. Prof. Dr. Mayer bu verileri inceledikten sonra nikotinin ölümcül değerinin 60mg değilde 500mg ın üstünde olduğunun sonucuna varmıştır.
18 Aralıkta Prof. Dr. Goniewics ve meslektaşları bu konu ile ilgili yeni bir araştırma bildirisini yayınladılar:
Nicotine content of electronic cigarettes, its release in vapour and its consistency across batches: regulatory implications
Bu araştırmada İngilterede mevcut üç 18mg ve beş 24mg lık likitler daha yakından incelenmiş ve zararlılıkları açısından aydınlatılmıştır:
İngilterede bulunan esigara markalarındaki nikotinin zehirleme riski çok düşük bir risk teşkil etmektedir. Buharlaşmadaki nikotin konsantrasyonu, incelenen markalarda düşüktür. Likitteki nikotin konsantrasyonu ile buharlaşmadaki nikotin konsantrasyonu belirlenemez. Başka esigara markaları daha düşük bir kaliteye sahip olabilir ve tüketicilerin korunması için nikotin seviyesinin etiketlenmesi ve aşırı nikotin dozajın tehlikeleri ile ilgili bir düzenleme oluşturulmalıdır.
Bunun dışında başka bir düzenleme gereksizdir.

Araştırma raporunda Prof. Dr. Goniewicz zehirlilik derecesini daha ayrıntılı olarak belirtmiştir:
30-60mg nikotinin ölümcül olması asılsız iddia olarak birçok defa tekrarlanmasına rağmen, kaydedilen birçok intihar vakasında elikit ile 1500mg ye kadar nikotin içen (ki bu ölümcül dozajın 50 kat üzerindedir) insanlarda karın ağrısı ve çoklu kusma dışında hiç bir belirti görülmemiştir.
Kısa bir süre önce yayınlanan bir araştırmada nikotinin ölümcül toksisitesi hakkındaki söylentileri 19. Yüzyıldaki intihar vakaları üzerinden takip edilmiştir. Bu olaylar sonrasında eleştirmeden tekrarlanmıştır. Gözlenen dozajlardaki nikotinin düşük toksisitesi göz önüne alındığında, çok istekli kullanıcılar tehlikeli konsantrasyona ulaşamadan uzun bir zaman önce bulantı aracılığıyla uyarılmış olur. Esigaraların kullanıcılara zehirli nikotin seviyelerini sağlayıp zarar vermesi için endişelenecek az sebepler vardır.
Goniewicz'e göre 24mg'ye kadar olan normal likitlerde tehlike yoktur. Bu nedenle bu aralar yürürlüğe girmesi planlanan abartılmış düzenlemeler tamamen saçmalık ve gereksizdir.

Benim Görüşüm:
Planlanan tütün yönergesinde esigara likitlerinin düzenlemesi aşırı abartılmıştır. Bu örneğe göre AB ev temizleme maddelerinin bundan böyle 20ml lik şişelerde satılması şartı yada Paracetamol gibi ağrı kesicilerin artık sadece 2'lik paketlerde satılabileceği gibi tavsiyelerde bulunabilir.
Yukarıdaki vakalardan çıkarılabilecek sonuçlar: İntihar etmek isteyen bir kişi kesinlikle nikotinli likit içmemelidir. Karın ağrısı, bulantı ve kusma dışında likitin insanlar üzerinde bir etkisi yoktur.
Likit ile intihar denemesi birçok açıdan sadece: ANLAMSIZDIR!

Rursus

Kaynaklar:
1 Clinical Toxicology: Suizidversuche mit Nikotinhaltigen EZigarettenliquid (Seite 290, Punkt 85)
2 Goniewicz et al: Nicotine content of electronic cigarettes, its release in vapour and its consistency across batches: regulatory implications
3 Blog Rursus: Prof. Dr. Mayer - Die tödliche Dosis Nikotin – Ein über 150 Jahre alter Irrtum
4 Blog Rursus: Report: Vergiftungsfälle durch Nikotinliquids in den USA
5 Blog Rursus: Wie fehlinformiert ist der EU-Rat?

Hiç yorum yok: