18 Ocak 2014 Cumartesi

Elektronik Sigaralar: Kalpte ve Oksijen Kaynağında Olumsuz Etkisi Yok

Amsterdam'daki Avrupa Kardiyoloji Derneğinin yıllık kongresinde sunulan yeni bir araştırmaya göre elektronik sigara kullanımı kalp kroner dolaşımı ve oksijen kaynağı üzerinde doğrudan bir olumsuz etkiye sebep olmaz.



Onassis Kalp Cerrahi Merkezi'nde araştırmacılar, baş araştırmacı Dr Konstantinos Farsalinos önderliğinde, elektronik sigara kullanımının kroner arterlerin kalbe maksimum kan ve oksijen besleme yeteneğine etkilerini değerlendirdi.
30'u sigara ve 30'u elektronik sigara içen olmak üzere 60 katılımcıdaki kroner kan akımının maksimum performansı sigara içilmeden önce ve 2 adet sigara içildikten sonra ve, ayrı bir günde, 15 dakika süre ile 18mg/ml nikotin konsantrasyonu içeren elektronik sigara kullandıktan sonra ölçüldü. elektronik sigara kullanıcılarında, kroner dolaşım, benzer elektronik sigara cihazı kullanılarak, elektronik sigara kullanmadan ve 15 dakika boyunca kullandıktan sonra değerlendirildi.

Baş araştırmacı Dr Konstantinos Farsalinos " Bu araştırma elektronik sigaranın kroner dolaşım üzerinde etkilerinin incelendiği ilk çalışmadır" dedi ve ekledi "Kalbe kan sağlayan kroner arterlerin yeteneğinin düşmesinin sigara içenlerdeki erken(anında) olumsuz etkilerinden biri olduğunu biliyoruz. Bizim amacımız elektronik sigara kullanımının benzer etkilerinin olup olmadığını test etmekti."

2 sigara içtikten sonra araştırmacılar maksimal kroner kan akımında %16 azalma ve akış direncinde %19 yükselme gözlemledi. Ancak, elektronik sigara kullanımından sonra maksimal kroner kan akımında ve akış direncinde referans(başlangıç) ölçümüne göre bir fark olmadığı gözlendi. Doktor Farsalinos "Sonuçlar etkileyici, tütünün aksine elektronik sigara kullanımının kalp oksijenasyonu üzerinde etkisi yoktur." dedi. "Ancak dikkatli olmalıyız, açıkça belirtilmelidir ki bu uzun süreli kullanımda hiç bir etkisi olmadığı anlamına gelmez. Uzun süreli kullanım etkilerini değerlendirmek şu anda imkansızdır fakat şu andaki kanıtlar güçlü bir şekilde elektronik sigaraların tütün sigaraları ile karşılaştırdığında çok daha az zararlı alternatifleri olduğunu göstermektedir."

Tüm dünyadaki halk sağlığı otoriteleri elektronik sigaraları düzenlemeyi değerlendiriyor. Son zamanlarda, Avrupa Komisyonu bir tıbbi düzenleme önerdi. Elektronik sigaranın, sigara alternatifi olarak kabul edilmesi ve bu konuda bilimsel tabanlarının atılması açıkça onu çok daha güvenli hale getirir. Önemli olan sağlık otoritelerinin bu ürünleri kısıtlamak yerine düzenlemesi, desteklemesi,ulaşılabilir kılması ve sigarayı bırakamayanlar için tıbbi yöntem olarak onaylamasıdır.

Kroner dolaşım: Koroner dolaşım, kalbi besleyen damarlarda kanın dolaşımıdır. Kalbin kas dokusu (miyokard) o kadar kalındır ki, kalp kanla dolu olmasına rağmen kanın kas dokusunun derinliklerine ulaşması için koroner damarlara gerek vardır. Miyokarda oksijenli kan taşıyan damarlar koroner arter, oksijeni alınmış kanı kalp kasından götüren damarlar ise kardiyak ven olarak adlandırılır.
Kalbin yüzeyinden giden koroner arterler epikardiyal koroner arterlerdir. Bu arterler, sağlıklı iken, miyokardın ihtiyacına yetecek kadar bir koroner kan akışı sağlayacak şekilde kendilerini düzenler. Göreli olarak dar olan bu damarlar, sıkça aterosklerozdan etkilenip tıkanabilirler, bunun sonucunda anjina veya kalp krizi meydana gelir. Miyokardın içinden giden koroner arterler ise subendokardiyal koroner arterlerdir.
Vücudun diğer dokularından farklı olarak miyokard kanlanmasında artıklık yoktur, bu yüzden koroner arterlerin tıkanması çok kritik olabilir.

Hiç yorum yok: